Comunicate

Tranziția către achiziții publice durabile este posibilă doar prin ECO-inovarea companiilor

Publicat: Lun, 07/11/2022 - 14:56

Trei companii ce aplică principii prietenoase mediului în procesul de lucru/producție sau prestarea serviciilor și doi producători agricoli în conversie spre certificarea ecologică au fost gazdele unui tur de presă organizat pe 3 octombrie de Agenția Achiziții Publice (AAP) în cooperare cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în cadrul Acțiunii „Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment)”, finanțată de Uniunea Europeană.

 

Turul de presă a avut ca obiectiv să promoveze exemple de succes în aplicarea principiilor eco-inovării și a proceselor de lucru prietenoase mediului, în contextul tranziției Republicii Moldova spre Economia Verde. În 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în care mai multe articole prevăd transformarea către principiile economiei verzi, modele de consum și producție durabile, precum și promovarea etichetării ecologice și a inovației ecologice. De atunci, Republica Moldova a făcut pași semnificativi pentru a-și armoniza legile cu legislația UE.

 

Turul de presă a luat start la o companie care produce anvelope reșapate. Aceasta repară lunar până la 500 de cauciucuri uzate. Procesul este inovativ, dar şi inofensiv pentru mediu. Odată reşapate, anvelopele mai pot fi folosite între trei şi şapte ani, iar preţul pentru acest serviciu este mult mai mic decât investiţia într-un nou set de cauciucuri, susțin reprezentanții companiei.

 

În procesul de reşapare compania obține pudretă de cauciuc, iar din ea planifică să facă pavaj de cauciuc și plăci de cauciuc pentru terenuri de joacă. La moment, în portofoliul companiei sunt doar clienți privați, însă compania este deschisă și își dorește să participe și la procedurile de achiziții publice dacă caietul de sarcini ar permite.

 

Turul a continuat în satul Rîșcova, raionul Criuleni, unde reprezentanții media, împreună cu reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu au avut ocazia să viziteze complexul Ecovillage care aplică principii prietenoase mediului în tot – de la construcție, la producție agro-alimentară și oferă spațiul pentru programe educaționale, ateliere practice, activități de eco-turism.

 

O altă inițiativă “verde” vizitată a fost un incubator de afaceri agro-alimentare destinat micilor întreprinderi pentru procesare alimentară. Acesta este și un hub unde micii producători agricoli pot să-și aducă legumele, fructele pe care le produc după principii agro-ecologice și acestea ulterior sunt fie vândute, fie repartizate.

 

Unul din acești mici producători din Râșcova este și dna Aurelia Bugneac, care cultivă în condiții de grădină legume, în special cartofi, și este în proces de certificare ecologică. În gospodăria dnei Aurelia, reprezentanții media au aflat informații despre ce presupune un proces de producție ecologic, cât efort implică și care sunt beneficiile nu doar pentru sănătate dar și pentru mediu.

 

Vasile Niculiță din Hâncești este un alt producător agricol de inspirație pentru alți agricultori și unul din potențialii ofertanți la achizițiile publice. La un eveniment anterior cu media, organizat în același context, Vasile a povestit jurnaliștilor cum crește legume după principii ecologice. Și el este la fel în proces de certificare ecologică și speră că, odată ce producția sa va fi eco-etichetată, va avea mai multe oportunități de desfacere, inclusiv în achizițiile publice. La moment, vinde legumele la piața Ecolocal.

 

În rezultatul vizitelor și a discuțiilor, provocările IMM-urilor identificate în participarea la achizițiile publice durabile urmează a fi consultate de Agenție cu instituțiile cheie din domeniu, iar soluțiile promovate și aplicate. 

 

În cadrul aceluiași proiect, Agenția Achiziții Publice în cooperare cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu urmează să organizeze un șir de măsuri precum: derularea a 5-10 proceduri de achiziții publice pilot cu aplicarea criteriilor de sustenabilitate, organizarea instruirilor privind achizițiile publice durabile pentru diverse părți interesate (operatori economici, inclusiv IMM-uri, autorități contractante, personalul Agenției Achiziții Publice); elaborarea reglementărilor privind achizițiile publice durabile; desfășurarea unei campanii de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare a publicului larg și a consumatorilor cu privire la achiziții publice durabile și beneficiile acestora. 

 

-------------------------------

 

Acțiunea „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment – Economie Verde) susține statele Parteneriatului Estic să păstreze capitalul natural și să îmbunătățească mediul pentru bunăstarea oamenilor, prin sprijinirea acțiunilor legate de mediu, prin demonstrarea și deblocarea oportunităților pentru o dezvoltare mai ecologică și prin stabilirea de mecanisme pentru gestionarea mai bună a riscurilor și a impactului asupra mediului. Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere – OCDE, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială – în perioada 2019-2024, cu un buget de 20 milioane EUR.

 

Website-ul EU4Environment: https://www.eu4environment.org/.