Comunicate

Modul de cooptare a specialistilor/expertilor in cadrul achizitiilor publice de lucrari

Published on: Wed, 26/02/2014 - 09:32

În scopul asigurării aplicării corecte și uniforme a legislației în domeniul achizițiilor publice de lucrări, avînd în vedere Hotărîrea Guvernului nr. 121 din 17.02.2014 privind modificarea și completarea Hotărîrii Guvernului nr. 834 din 13.09.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind achizițiile publice de lucrări, Agenția Achiziții Publice, în temeiul art. 9 alin. (1) lit. k din Legea nr. 96-XVI din 13.04.2007 privind achizițiile publice aduce la cunoștință următoarele.

 

Activitatea grupului de lucru pentru achiziții în cadrul autorității contractante este reglementată prin  Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziţii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1380 din 10.12.2007.

 

Potrivit pct. 1 din acest Regulament, ”Grupul de lucru reprezintă un grup de specialişti în cadrul autorităţii contractante care iniţiază şi desfăşoară proceduri de achiziţie publică pentru satisfacerea necesităţilor autorităţii contractante sau asociaţiei de autorităţi contractante”.

 

Potrivit pct. 2 din aceealași Regulament, ”Grupul de lucru se formează printr-o decizie specială (ordin) sau dispoziţie, din cel puţin 5 membri, inclusiv conducătorul grupului de lucru – persoana care deţine dreptul de prima semnătură în instituţia corespunzătoare sau persoana numită de aceasta şi secretarul grupului de lucru”.

 

Prin urmare, grupul de lucru pentru achiziții creat în limitele personalului scriptic al autorității contractante este responsabil inclusiv de evaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurilor de achiziție publică prin adoptarea deciziei (hotărîrii) vis a vis de rezultatele evaluării ofertelor.

 

Legea nr. 96-XVI din 13.04.2007 privind achizițiile publice,  prin art. 14 alin. (2) oferă dreptul autorității contractante de a atrage în componența grupului de lucru experți.

 

Atît pct. 3 din Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziţii, cît și pct. 69 din Regulamentul privind achizițiile publice de lucrări, prevăd posibilitatea de a antrena/atrage suplimentar prin scrisoare și specialişti/experţi în domeniul în care se efectuează achiziţia. Aceștia din urmă, în contextul modificărilor reflectate în Hotărîrea Guvernului nr. 121 din 17.02.2014 privind modificarea și completarea Hotărîr Guvernului nr. 834 din 13.09.2010 (modificarea pct. 69 și excluderea pct. 134 din Regulamentul privind achizițiile publice de lucrări) fiind cooptați în cadrul grupului de lucru au drept de vot.  Atragerea experților/reprezentanților la desfășurarea procedurilor de achiziție publică de lucrări,  rămîne la latitudinea grupului de lucru, prezența sau lipsa acestora în cadrul ședințelor, nu poate afecta deciziile grupului de lucru pentru achiziții. 

 

În contextul celor expuse, avînd la bază și prevederile pct. 16 din  Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziţii, decizia grupului de lucru privind evaluarea ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziție publică se adoptată cu majoritatea voturilor membrilor grupului de lucru, fapt pentru care acesta poartă răspundere în conformitate cu legislaţia.

Agenda

La moment nu există nici un eveniment planificat.

Subscribe to Agenda